مهندسی ارزش در نظام سلامت (قسمت دوم)
مهندسی ارزش (Value Engineering) در نظام سلامت (قسمت دوم)
مهندسی ارزش یا آنالیز ارزش، تکنیکی است سیستماتیک، کارکردگرا، تیمی، خلاقانه، با بکارگیری تخصص های متعدد که هزینه های طول عمر (شامل هزینه های اولیه، هزینه های زمان ساخت و هزینه های بهره برداری) در آنها مورد توجه قرار می گیرد. این روش، کارکرد محصول، خدمت یا تکنولوژی را در چرخش ارزش آنها شناسایی، تحلیل و برای آن کارکرد، ارزش مالی ایجاد می کند؛ به نحوی که آن کارکرد، در کمترین هزینه با حفظ قابلیت اطمینان و کیفیت مورد نظر انجام گیرد. مهندسی ارزش به عنوان یک روش کارآمد به منظور برآورده ساختن اهداف طرح و پروژه با کمترین هزینه و بهترین کارکرد می باشد. بعبارت دیگر، این تکنیک، یکی از موفق ترین متدولوژی های حل مساله، کاهش هزینه و بهبود عملکرد و کیفیت می باشد. رویکرد کارکردگرای مهندسی ارزش، سرعت بالای به نتیجه رسیدن آن و راه حل های اجرایی که ارائه می کند، از وجوه تمایز آن در مقایسه با دیگر تکنیک ها و روش های مهندسی است.
ﺑﺎ ﺑﻬﺮه ﮔﯿﺮى از ﻣﻬﻨﺪﺳﻰ ارزش ﻣﻰ ﺗﻮان ﺑﻪ ﺻﻮرت ﮔﺎم ﺑﻪ ﮔﺎم، ﻓﺮﺻﺖ ﻫﺎى ﻣﻄﻠﻮب و ﻣﻮاﻧﻊ ﻣﻮﺟﻮد را ﺷﻨﺎﺳﺎﯾﻰ ﮐﺮده و ﺑﻪ ﺑﻬﺒﻮد ﻋﻤﻠﮑﺮد و ﮐﺎﻫﺶ ﻫﺰﯾﻨﻪ و ﺻﺮﻓﻪ ﺟﻮﯾﻰ در ﻣﻨﺎﺑﻊ و اﻣﮑﺎﻧﺎت دﺳﺖ ﯾﺎﻓﺖ. در ﺣﻘﯿﻘﺖ، در ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت ﻣﻬﻨﺪﺳﯽ ارزش ﺗﻼش ﻣﯽ ﺷﻮد ﻫﺰﯾﻨﻪ ﻫﺎی ﻏﯿﺮﺿﺮوری ﻃﺮح/ﺧﺪﻣﺖ، ﺷﻨﺎﺳﺎﯾﯽ ﺷﺪه و ﺑﺎ ﺗﺸﻮﯾﻖ ﺧﻼﻗﯿـﺖ و ﻫـﻢ اﻓﺰاﯾﯽ ﮐﺎرﺷﻨﺎﺳﺎن درﮐﺎرﮔﺎه ﻫﺎی ﻣﻬﻨﺪﺳﯽ ارزش، راه ﺣﻞ ﻫﺎی ﺧﻼﻗﺎﻧﻪ ﺑﺮای ﺣﺪاﻗﻞ ﮐﺮدن ﻫﺰﯾﻨﻪ ﻫﺎی ﻏﯿﺮﺿﺮوری و ارﺗﻘﺎى ﮐﺎرﮐﺮد ﺧﺪﻣﺎت ﻣﻮرد ﻧﻈﺮ اراﺋﻪ ﮔﺮدد.
همچنین، مهندسی ارزش یا آنالیز ارزش به این دلیل اثربخش است که به ایجاد تعادلی بین زمان، هزینه و عملکرد می پردازد. در گذشته، تنها هزینه و قیمت در خرید اهمیت داشتند، اما این تکنیک، هزینه و قیمت را با عملکرد مرتبط می کند. در واقع، آن چیزی که اهمیت دارد، عملکرد است. در بهداشت و درمان، کالاها و تولیدات گوناگون خریداری می شوند تا یک عملکرد خاص یا گروهی از کارکردها را انجام دهند و این دلیلی است که آنالیز ارزش در بهداشت و درمان بسیار موثر است. اگرچه آنالیز ارزش بیشتر در پروژه های ساخت و ساز به کار می رود، اما به عنوان روشی برای آنالیز فرآیندها (برای مثال تحلیل عوامل موثر بر درآمد) می تواند در سازمان های بهداشت و درمان نیز جایگاه مناسبی داشته باشد.
آنالیز ارزش یا مهندسی ارزش، به نام های دیگری همچون متودولوژی ارزش و مدیریت ارزش نیز خوانده می شوند.
نتیجه گیری:
با توجه به پیچیدگی امور در بیمارستانها، مهندسی ارزش می تواند در حل بسیاری از مسایل مفید باشد. کاربرد این روش در مطالعات بهداشتی درمانی نشان داده است که در تشخیص فرصتهای ناب صرفه جوئی بسیار کارا و اثر بخش عمل می کند و تمرکز سازمان را به سمت حیاتی ترین نواحی هدایت می کند. بنابراین، آنالیز ارزش یا مهندسی ارزش می تواند در بهداشت و درمان موثر بوده و به ابزاری مدیریتی برای کاهش هزینه ها تبدیل شود. ولی باید توجه داشت که نگرش مهندسی ارزش به کاهش هزینه ها، مقطعی و کوتاه مدت نبوده، بلکه این روش، هزینه های دوره عمر پروژه را مورد بررسی قرار می دهد که شامل هزینه های دوره ساخت و ارزش حال حاضر تمامی هزینه های احتمالی نگهداری، بهره برداری و تعمیرات می باشند.
نظر دهید