دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی
به مناسبت روز جهانی محیط زیست، تاثیر پسماندهای دستگاه های الکترونیکی بر محیط زیست
هر روز، میلیون ها دستگاه الکترونیکی از قبیل کامپیوترها، گوشیهای همراه، تبلتها و دیگر دستگاههای دیجیتال دور انداخته می شوند و بسیاری از این دستگاهها موادی را در بر دارند که می توانند برای محیط زیست بسیار مضر باشند.
این زبالهها ممکن است حاوی مواد سمی باشند که به آسانی به خاک و منابع آبی نفوذ می کنند و اکو سیستمها را تهدید میکنند. زبالههای الکترونیکی که اغلب شامل اجزاء سمی و مضر هستند، می توانند یک تهدید جدی برای محیط زیست و سلامتی عمومی باشند. که نه تنها گونههای وحشی را تحت تأثیر قرار می دهد بلکه ممکن است بر کشاورزی، منابع آب شرب و در نهایت سلامتی انسانها نیز تأثیر بگذارد. سموم موجود در زبالههای الکترونیکی می توانند اختلالات جدی در سیستم عصبی، کبد و کلیه ایجاد کنند و حتی ممکن است باعث بروز سرطان شوند.
از این رو تدوین قوانین و مقررات ملی، جهت کاهش تولید زبالههای الکترونیکی و حمایت از روشهای دوستانه با محیط زیست در تولید و دور انداخت این دستگاهها اهمیت زیادی خواهد داشت.
راهکارهای مدیریت بهتر پسماندهای الکترونیکی
بازیافت و دوباره سازی محصولات می تواند کمک زیادی به کاهش تأثیرات منفی زبالههای الکترونیکی بکند. راهکارهای مدیریت بهتر زبالههای الکترونیکی بسیار حائز اهمیت هستند و می توانند به محافظت از محیط زیست کمک قابل توجهی کنند. این روند می تواند به شکلهای مختلفی تأثیر بگذارد:
1- کاهش میزان زباله
با بازیافت و دوباره سازی، تعداد زیادی از وسایل الکترونیکی که معمولاً به عنوان زباله دور ریخته میشوند، می توانند دوباره به چرخه تولید و مصرف برگردند. این کاهش حجم زبالههای الکترونیکی به نوبه خود می تواند فشار بر روی محیط زیست را کاهش دهد.
2- حفظ منابع
مواد اولیه مورد نیاز برای تولید محصولات الکترونیکی اغلب محدود هستند. بازیافت مواد از محصولات قدیمی به ما اجازه می دهد که از این منابع محدود به طور مؤثرتری استفاده کنیم و نیاز به استخراج مواد جدید را کاهش دهیم.
3- کاهش آلایندگی
فرآیند بازیافت می تواند مقدار قابل توجهی از آلایندهها و گازهای گلخانهای را که در طی تولید،حمل و نقل و دورانداخت محصولات الکترونیکی تولید میشوند، کاهش دهد.
4- ایجاد اشتغال
صنعت بازیافت و دوباره سازی می تواند زمینه ساز فرصتهای شغلی جدید باشد که این امر به تقویت اقتصاد و کاهش فقر منجر میشود.
رویکرد ما نسبت به تکنولوژی الکترونیک و تعامل آن با محیط زیست نیاز به یک بازنگری عمیق و جدی دارد. انتخابها و تصمیماتی که امروز میگیریم، شکل آینده ما را مشخص می کند. اگر با هدایت مناسب و دانش کافی، مسیری پایدار و مسئولانه را پیش بگیریم، می توانیم زندگی بهتری را برای خودمان و نسلهای آینده به ارمغان آوریم.
دکتر «میلاد احمدی مرزاله» عضو هیات علمی گروه بلایا و فوریت ها، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی